Dagens strømpris

På denne siden vil du finne informasjon om gjeldende strømpris i dag, hvor mye det koster å ta en dusj, samt tips om hvordan du kan få en gunstig strømavtale. Velg din strømsone fra menyen under.

Når blir dagens strømpris satt?

Dagens strømpris blir satt på strømbørsen Nord Pool hver dag. Prisen fastsettes gjennom en auksjonsprosess som slutter kl. 12:00 dagen før. Etter at auksjonen er avslutter regner Nord Pool ut prisene og morgendagens strømpris blir tilgjengeliggjort en time etter ca. 13:00. Alle aktører på markedet sender inn sine bud for hvor mye strøm de ønsker å kjøpe eller selge, og til hvilken pris, for hver time i det kommende døgnet. Når alle budene er samlet, fastsetter Nord Pool en likevektspris for hver time – dette blir den offisielle strømprisen for den timen.

Dagens strømpris: Hvordan bruke den til din fordel

Ved å følge med på strømprisene kan du tilpasse når og hvordan du bruker strøm. For eksempel, hvis du ser at strømprisen er lav, kan det være et godt tidspunkt å lade elbilen, sette på vaskemaskinen eller ta en dusj. På den annen side, når strømprisen er høy, kan du prøve å redusere ditt strømforbruk ved å unngå unødvendig bruk av strøm. Med en spotprisavtale kan du potensielt spare mye penger på denne måten, forutsatt at du er villig til å tilpasse ditt strømforbruk etter prissvingningene.

Tommelfingerregelen er at ca. 60% av strømforbruket går til oppvarming, ca. 20% går til varmtvann. De områdene det er mest å spare på er derfor ovner og luftepumpe, dusjing/bading og elbil.

Ønsker du hjelp til å finne de beste strømavtalene? Da er vi i Slipper her for deg. Les mer om våre tjenester her.

Hvor mye er det å spare på å endre forbruk vekk fra de dyreste til de billigste timene?

Ved å være oppmerksom på strømprisen og tilpasse forbruket ditt deretter, kan du definitivt spare penger. Og hvem liker ikke det? Så begynn å følg med på strømprisen i dag, og se hvor mye du kan spare!

Svaret som med så mange ting i livet er: «Det kommer an på.» Hvis du for eksempel er en strømguru som allerede mikrostyrer forbruket ditt ned til minste kilowattime, vil du kanskje allerede skvist marginene på sparingen. Men for oss andre som kommer i gang er det store potensielle besparelser på å være bevisst på strømforbruket sitt.

Men la oss se på noen tall for å gi deg en ide. La oss si at du bruker 16 000 kWh i året, og at du klarer å flytte 20% av forbruket ditt fra de dyreste timene til de billigste. Hvis forskjellen mellom den dyreste og billigste timen er 1 krone per kWh, vil du spare 3 200 kr i året. Ikke dårlig for bare å endre litt på når du bruker strømmen, ikke sant?

Selvfølgelig er dette bare et eksempel, og den virkelige besparelsen vil variere avhengig av mange faktorer som ditt totale strømforbruk, hvor mye du klarer å endre forbruket, og hvor stor forskjell det er mellom de dyreste og billigste timene.

Hvorfor varierer strømprisen?

Har du noen gang lurt på hvorfor strømprisene varierer så stort i løpet av dagen? Kanskje du har sett at det er betydelige forskjeller fra time til time, og har lurt på hva det skyldes?

I gamle dager var det vannkraft som drev det meste av strømproduksjonen vår. Strømprodusentene kunne da justere produksjonen i vannkraftverkene i takt med etterspørselen. Det var enklere tider. Men i disse dager er vannkraftverkene ikke lenger i stand til å produsere all strømmen vi trenger, så vi har begynt å bruke mer og mer solkraft og vindkraft. Dette gjør oss mer utsatt for endringer i været.

Strømprisen for hver time bestemmes også av tilbud og etterspørsel. En enkel tommelfingerregel er at strømmen er billigst om natten og dyrest på morgenen og ettermiddagen. Hvis det er lite vind eller sol samtidig som etterspørselen er høy, vil strømprisen stige. Strømprisen er et spill av tilbud og etterspørsel. Alle strømprodusentene forteller hvor mye strøm de har tenkt å produsere det neste døgnet, og store innkjøpsselskap forteller hvor mye strøm de trenger. Prisen blir så bestemt på strømbørsen NordPool, hvor alle kan handle med alle.

Ofte stilte spørsmål

Er spotpris billigst?

Den store fordelen med spotpris er at du kun betaler for strømmen til markedspris, ikke mer. Hvis markedsprisen er lav, kan du glede deg over en lav strømregning. Det er imidlertid en hake i dagens klima: strømprisen er alt annet enn lav.

Spotprisavtaler reflekterer den gjennomsnittlige prisen på kraftbørsen Nord Pool Spot. Historisk sett har disse avtalene vært den mest kostnadseffektive løsningen over tid.

Koster det penger å bytte strøm med Slipper?

Nei, å endre strømselskap gjennom oss er helt gratis. De månedene vi ikke sparer penger tar vi ikke betalt, de månedene vi mot formodning bytter til en dyrere strømavtale betaler vi mellomlegget, og de månedene vi sparer penger for deg deler du og Slipper summen som spares.

Får jeg fortsatt strømstøtte hvis jeg bruker Slipper?

Absolutt. Støtten du mottar til strøm bestemmes av den gjennomsnittlige prisen for strøm i ditt prisområde. Derfor vil det fortsatt lønne seg å ha den beste mulige strømavtalen.

Støtten du mottar trekkes automatisk fra regningen du mottar. Du trenger dermed ikke å foreta deg noe som helst.

Hvordan dagens strømpris påvirker den norske økonomien

Nå ligger strømprisen på et nivå som er 3-4 ganger høyere enn det som historisk har vært normalt. Denne prisøkningen har vidtrekkende konsekvenser for hele økonomien.

For det første rammer det lommeboken til folk flest. Høyere strømpriser betyr høyere strømregninger, noe som gir folk mindre å rutte med på andre områder.

For det andre får bedrifter også merke effekten av høyere strømpriser. Energi er en viktig og ofte stor utgift for mange bedrifter, og når kostnadene for energi går opp kan det påvirke bedriftens lønnsomhet. Noen bedrifter kan bli nødt til å kutte kostnader på andre områder som lønninger eller investeringer, mens andre kan velge å øke prisene på sine produkter og tjenester.

Dette leder oss til det tredje punktet: Høyere strømpriser fører til økte priser på varer og tjenester i samfunnet. Bedrifter kan se seg nødt til å øke prisene for å kompensere for høyere strømkostnader, og det fører til høyere levekostnader for oss forbrukere. Dette kan igjen føre til høyere inflasjon, som kan ha ytterligere konsekvenser for økonomien.

Alt i alt har den høye strømprisen en betydelig innvirkning på den norske økonomien både for privatpersoner og bedrifter. Det understreker viktigheten av å ha en stabil og pålitelig energiforsyning til en overkommelig pris.

Med støtte fra

Innovasjon Norge Logo
Slipper er støttet av Forskningsrådet

Slipper AS, Sørkedalsveien 8, 0369 Oslo | Org nr 925 082 805 MVA