Skip to main content

Dagens strømpris time for time – spar penger ved å kutte strømforbruket når prisen er høy

Se vår enkle oversikt over dagens strømpris time for time! Du kan også se snittprisen for hele dagen, strømprisen omregnet til hvor mye det koster å ta en dusj eller et bad, og hva det koster å bruke en panelovn på 1000W et helt døgn, samt tips om hvordan du velger de gunstigste strømavtalene. Velg din strømsone i dropdown-menyen under.
Norgeskart delt inn i Norges fem strømssoner, strømprisen varierer i de forskjellige sonene

Last ned Slipper strømappen nå!

Vær oppdatert på alt om strøm
Last ned fra Apple App Store
Last ned fra Google Play knapp
Tilgjengelig på Huawei Store snart

Se dagens strømpris time for time

Denne tjenesten er levert av «Hva koster strømmen?» som henter sin data fra ENTSO-E. De selv konverterer strømprisene fra Euro til NOK med siste vekslingskurs fra Norges Bank.

Når og hvordan blir strømprisen satt?

Strømprisen fastsettes daglig på strømbørsen Nord Pool gjennom en auksjonsprosess. Alle strømselskaper, industrikunder og andre kjøpere på markedet sender inn sine ordre for hvor mye strøm de ønsker å kjøpe og strømprodusentene(kraftverkene) legger ut hvor mye strøm de ønsker å selge. Når auksjonen er avsluttet og alle budene er samlet, fastsetter Nord Pool en pris for hver time for hver strømsone – dette blir prisen alle kjøpere må forholde seg til, strømprisen blir altså lik for alle kjøpere.

Slik foregår auksjonen på Nord Pool

  • Kl. 10:00: Statnett melder inn kapasiteten på strømnettet.
  • Kl. 12:00: Fristen for strømprodusentene og strømkjøperne til å sende inn kjøps- og salgsordre.
  • Kl. 12:00-12:45: Nord Pools prisalgoritme settes i gang med å summere budene og kalkulere prisen.
  • Kl. 12:45: Nord Pool offentligjør morgendagens strømpriser.
Vi får dagens strømpris levert fra Nord Pool (eller Nordpool på norsk)

Dagens strømpris time for time: Hvordan bruke den til din fordel

Ved å følge med på strømprisene kan du tilpasse når og hvordan du bruker strøm. For eksempel, hvis du ser at strømprisen er lav, kan det være et godt tidspunkt å lade elbilen, sette på vaskemaskinen eller ta en dusj. På en annen side når strømprisen er høy kan du prøve å redusere ditt strømforbruk i den timen ved å f.eks. utsette å vaske klær, støvsuge, lade elbil osv. til prisen er billigere. Med en spotprisavtale kan du spare mye penger på denne måten om du er villig til å tilpasse ditt strømforbruk etter prissvingningene. Tommelfingerregelen er at ca. 60% av strømforbruket går til oppvarming, ca. 20% går til varmtvann. De områdene det er mest å spare på er derfor varmeovner og varmepumpe, dusj og/eller badekar og elbil.

Hvor mye er det å spare på strømprisen ved å flytte forbruk vekk fra de dyreste til de billigste timene?

Svaret som med så mange ting i livet er: «Det kommer an på.» Hvis du for eksempel er en strømguru som allerede mikrostyrer forbruket ditt ned til minste kilowattime, vil du kanskje allerede ha skvist marginene på sparepotensialet. Men for oss som kommer i gang er det store potensielle besparelser på å være bevisst på når man bruker strømmen.
Men la oss se på noen tall for å gi deg en ide. La oss si at du bruker 16 000 kWh i året, og at du klarer å flytte 20% av forbruket ditt fra de dyreste timene til de billigste. Hvis forskjellen mellom den dyreste og billigste timen er 1 krone per kWh, vil du spare 3 200 kr i året. Ikke dårlig for bare å endre litt på når du bruker strømmen, eller hva?
Selvfølgelig er dette bare et eksempel og den virkelige besparelsen vil variere avhengig av mange faktorer som ditt totale strømforbruk, hvor mye du klarer å endre forbruket, og hvor stor forskjell det er mellom de dyreste og billigste timene – men poenget består!

Hvorfor varierer strømprisen?

Har du noen gang lurt på hvorfor strømprisene varierer så stort i løpet av dagen? Kanskje du har sett at det er betydelige forskjeller fra time til time, og har lurt på hva det skyldes?
Strømprisen for hver time bestemmes av som mye annet her i verden – tilbud og etterspørsel. En enkel tommelfingerregel er at strømmen er billigst om natten og dyrest på morgenen når samfunnet står opp og ettermiddagen når vi kommer hjem fra jobb. I helgen er det også vanlig med lavere strømpriser, det er fordi industri og bedrifter med stort strømforbruk vanligvis skrur ned eller skrur av produksjonen.
Historisk har det vært vannkraft som har drevet det meste av strømproduksjonen vår i Norge. Strømprodusentene (vannkraftverkene) kunne da justere produksjonen i vannkraftverkene i takt med etterspørselen. Det var enklere tider og ikke et like komplekst energibehov i samfunnet. Men i disse dager er vannkraftverkene ikke lenger i stand til å produsere all strømmen vi trenger, så vi har begynt å bruke mer og mer solkraft og vindkraft samt importere strøm fra våre naboland. Hvis det er lite vind eller sol samtidig som etterspørselen er høy, vil strømprisen stige. Dette gjør at prisen er utsatt for værendringer, strømsituasjonen i utlandet, gasspriser og ikke minst internasjonal politikk som vi har sett etter krigen i Ukraina.

Ofte stilte spørsmål om strømprisen

Pil som peker på vanlige spørsmål, med teksten "og svar"
Hvordan påvirker dagens strømpriser den norske økonomien?

For tiden ligger strømprisen på et nivå som er 3-4 ganger høyere enn det som historisk har vært normalt. Denne prisøkningen har vidtrekkende konsekvenser for hele økonomien

  • For det første rammer det lommeboken til folk flest. Høyere strømpriser betyr høyere strømregninger, noe som gir folk mindre å rutte med på andre områder.
  • For det andre får bedrifter også merke effekten av høyere strømpriser. Energi er en viktig og ofte stor utgift for mange bedrifter, og når kostnadene for energi går opp kan det påvirke bedriftens lønnsomhet. Noen bedrifter kan bli nødt til å kutte kostnader på andre områder som lønninger eller investeringer, mens andre kan velge å øke prisene på sine produkter og tjenester.
  • Dette leder oss til det tredje punktet: Høyere strømpriser fører til økte priser på varer og tjenester i samfunnet. Bedrifter kan se seg nødt til å øke prisene for å kompensere for høyere strømkostnader, og det fører til høyere levekostnader for oss forbrukere. Dette kan igjen føre til høyere inflasjon, som kan ha ytterligere konsekvenser for økonomien.

Alt i alt har den høye strømprisen en betydelig innvirkning på den norske økonomien både for privatpersoner og bedrifter. Det understreker viktigheten av å ha en stabil og pålitelig energiforsyning til en overkommelig pris.

Er spotpris billigst?

Spotprisavtaler speiler den gjennomsnittlige prisen på kraftbørsen Nord Pool. Historisk sett har spotpris avtaler vært den gunstigste løsningen over tid. Den store fordelen med spotpris er at du slipper å bekymre deg for at du har tatt et dumt valgt, ettersom du betaler for strømmen til markedspris (pluss et påslag til strømselskapet riktignok).

Med fastpris eller variabel prisavtale tar man et veddemål hvor man forsøker å slå markedsprisen, og da kan man enten kan komme seirende eller tapende ut. Statistisk sett er det vanligere å komme tapende enn seirende ut, men det finnes selvfølgelig unntak. Det er ekstremt vanskelig å spå fremtidige strømpriser, så om det lønner seg med fastpris kan egentlig kokes ned til ren flaks.

Får jeg fortsatt strømstøtte hvis jeg bruker Slipper?

Absolutt. Strømstøtten fungerer slik at 90% av spotprisen som overstiger 73 øre/kWh eks. MVA (91,25 øre/kWh inkl. MVA). Strømstøtten er helt blind til hvilken strømavtale du har, uansett om du har dyr eller billig avtale, eller om du har spotpris eller fastpris avtale. Derfor vil det fortsatt lønne seg å ha den beste mulige strømavtalen!

Støtten du mottar trekkes automatisk fra regningen du mottar. Du trenger dermed ikke å foreta deg noe som helst.