Prissjokk: En million bør bare si opp strømavtalen sin – og ikke velge noe nytt
Strømselskapenes månedsgebyr gjør avtalene dyrere enn tvangspålagt strømlevering
Det viser seg at mange av de vanligste strømavtalene er så dyre, at det for svært mange ville være billigere å si opp avtalen og gå over på noe som kalles «pliktstrøm».
Pliktstrøm betyr at nettselskapet ditt er pålagt av staten å selge deg strøm hvis du ikke har noen avtale med et strømselskap.
– Dette viser hvor absurd systemet er, sier Joakim Stene Preston i som står bak den automatiske strømbytteappen Slipper.
Dette er en ordning som staten egentlig ikke vil at du skal ha. Nylig ble disse prisene statlig regulert opp:
Påslaget for pliktstrøm er nå satt til 6,25 øre de første 6 ukene, før prisen går opp til 10 øre.
Mye billigere for veldig mange
Joakim Stene Preston har sett nærmere på om det faktisk stemmer at strømselskapene er mer attraktive. Tallene viser at for veldig mange norske strømkunder vil det være en fordel å bare si opp strømavtalen sin – og ikke skaffe seg en ny. Også på lang sikt.
Tilbudene endrer seg litt, men ifølge Preston viser beregninger at ca. én million nordmenn ville fått lavere strømregning hvis de sa opp strømavtalen sin. Dette er et anslag og det er lite håndfast statistikk på hva slags strømavtaler folk har.
Jo lavere strømforbruk du har, jo mer sannsynlig er det at det gjelder deg.
Det som virkelig gjør utslag, er selskapenes månedsgebyrer som er like uavhengig av hvor mye strøm du faktisk bruker. Betaler du 49 kroner i måneden, og bruker 800 kWh på en måned, utgjør dette fastbeløpet over 6,1 øre per kWh.
Forbrukerrådet: Velg noe annet
Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket er tydelig på at kundene absolutt ikke bør velge noe som er dyrere enn pliktstrøm:
– Vi ser ingen grunn til å velge en strømavtale som er dyrere enn pliktstrøm. På strømpris.no er da også selskapenes prispåslag og faste avgifter regnet sammen, slik at du enkelt kan se hva du faktisk betaler – og ikke minst bytte til en bedre avtale, sier Blyverket til Nettavisen.
Hun støtter Slipper-sjefens ønske om at strømavtaler bør reklamere med en «effektiv» pris.
– Forbrukerrådet har i flere runder tatt til orde for en enkel og enhetlig pris, på samme måte som effektiv rente på lån, literpris på bensin eller enhetspris på dagligvarer. Dette vil opplagt gjøre det enklere å ta gode valg og sammenligne avtaler.
– Stortinget har tidligere bedt regjeringen om å få dette på plass, noe regjeringen valgte å se bort fra da de lanserte sine tiltak i 2022 for å gjøre det enklere å velge strømavtale.