Spotpris strøm
Spotpris strøm – hva bestemmer strømprisen?
For å gjøre en lang historie kort: strømprisen settes av tilbud og etterspørsel. Men hvilke faktorer er det som påvirker tilbudet og etterspørselen?
- Strøm er ferskvare
Strøm kan ikke lagres i store mengder og derfor er det essensielt at produksjonen samsvarer med forbruket. Dette betyr at kraftverkene må generere strøm akkurat når den trengs. Hvis etterspørselen er høyere enn produksjonen, vil strømprisene stige for å gi incentiv til kraftprodusentene til å øke produksjonen. - Import og eksport
Norge ble en del av det Nord europeiske strømmarkedet på 1960-tallet og har nå 17 strømkabler til syv forskjellige land. Vi kan både importere strøm når vi mangler strøm og eksportere strøm når vi har produksjonsoverskudd. Er det et kraftbehov til et annet land vil de betale god pris for strømmen, som kan øke prisen i Norge. - Regn
I perioder med mye nedbør fylles vannmagasinene opp. Når det er overflod av vann blir det mer konkurranse mellom vannkraftverkene om å produsere strømmen og prisen presses nedover. - Vind og Sol
Vi er inne i en endring, ofte kalt «Det grønne skiftet» hvor vi faser ut kull, olje og gass i Europa. De fornybare kildene som erstatter dette er hovedsakelig vind- og solkraft ettersom det meste av vannkraften allerede er utnyttet. Vind og sol kan man ikke lagre og regulere slik man kan med vannkraften. I perioder med mye vind og sol vil det bli høy produksjon, i noen tilfeller for høy slik at det blir negative strømpriser, og strømprisene vil falle dramatisk. I perioder med lite vind og sol derimot vil en stor del av energimiksen være helt ute av bildet. Dette kan føre til store prissvingninger. - Temperatur
Vinteren er stort sett kald rund om i Europa. I Europa benyttes det en kombinasjon av gass og strøm til oppvarming, mens i Norge benyttes det strøm for det meste. Jo kaldere det er, jo mer strøm kreves for å varme opp boliger og næringsbygg. Ca. 80% av strømmen private boliger bruker går til oppvarming og varmtvann. Derfor vil det i kalde perioder være et økt behov for strøm og det vil igjen merkes på strømprisen. - Industri
Ca. 30,2% av strømforbruket i Norge kommer fra husholdninger. Det vil si at over 2/3 av forbruket kommer fra industrien.
Norge er ikke selvforsynt med strøm
Norge produserer omtrentlig 157 TWh og bruker 134 TWh i løpet av et år. Men selv om vi produserer mer enn vi bruker er vi ikke selvforsynte med strøm. Det er fordi vi ikke produserer nok strøm til vårt forbruk i hver eneste time i løpet av et år. I perioder med lite regn og ingen vind eller sol, kan vi importere fra våre naboland hvor det f.eks. blåser og er solfylt. Denne fleksibiliteten er essensiell for å dekke behovene våres for hver enkelt time ila. et år. Dersom vi kobler oss helt av markedet, kan vi i tørkeperioder måtte innføre ekstreme tiltak som å regulere strømmen ved å skru av strømmen i gitte perioder i døgnet.
Bruk spotprisen til å spare penger på strøm
Å overvåke strømprisene kan hjelpe deg med å justere strømbruken din effektivt. Når du oppdager at strømprisene er lave kan det være en god anledning til å lade elbilen, sette vaskemaskinen i gang eller ta en dusj. Derimot hvis strømprisene er høye kan du spare strøm ved å unngå unødvendig forbruk. Ved å justere strømbruken etter prisvariasjonene med en spotprisavtale kan du potensielt spare betydelig med penger, forutsatt at du er åpen for å tilpasse deg.
En tommelfingerregel er at omtrent 60% av strømforbruket går til oppvarming og rundt 20% brukes på varmtvann. Derfor kan de største besparelsene oppnås ved å være oppmerksom på bruken av ovner og varmepumper samt dusjing/bading og lading av elbilen.
Trenger du assistanse med å finne den mest fordelaktige strømavtalen? Vi i Slipper står klare til å hjelpe deg. Les mer om våre tjenester her.
Hvor mye er det å spare på å endre forbruk vekk fra de dyreste til de billigste timene?
Å holde et øye med strømprisen og justere forbruket ditt deretter kan absolutt hjelpe deg med å spare penger. Og hvem setter ikke pris på det? Så, start med å overvåke strømprisen fra i dag, og se hvor mye du kan spare!
Svaret, som med mange andre aspekter i livet, er: «Det avhenger.» For eksempel, hvis du er en strømekspert som allerede har perfeksjonert styringen av forbruket ned til minste kilowattime, har du kanskje allerede maksimert sparepotensialet. Men for de av oss som bare starter, kan det være store muligheter for å spare ved å være bevisst på strømforbruket.
La oss kikke på noen tall for å gi deg en ide. Anta at du bruker 16 000 kWh i året, og at du klarer å flytte 20% av forbruket fra de dyreste timene til de billigste. Hvis forskjellen mellom den dyreste og billigste timen er 1 krone per kWh, vil du spare 3 200 kr i året. Det er ganske bra for bare å endre litt på når du bruker strømmen, ikke sant?
Selvfølgelig er dette bare et eksempel, og den faktiske besparelsen vil variere avhengig av flere faktorer som ditt totale strømforbruk, hvor mye du klarer å endre forbruket, og hvor stor forskjell det er mellom de dyreste og billigste timene.
Ofte stilte spørsmål
Er spotpris billigst?
Den store fordelen med spotpris er at du kun betaler for strømmen til markedspris, ikke mer. Hvis markedsprisen er lav, kan du glede deg over en lav strømregning. Det er imidlertid en hake i dagens klima: strømprisen er alt annet enn lav.
Spotprisavtaler reflekterer den gjennomsnittlige prisen på kraftbørsen Nord Pool Spot. Historisk sett har disse avtalene vært den mest kostnadseffektive løsningen over tid.
Er Norge selvforsynt med strøm?
Selv om vi produserer (157 TWh) mer enn vi bruker (134 TWh) er vi ikke selvforsynte med strøm.
Koster det penger å bytte strøm med Slipper?
Nei, å endre strømselskap gjennom oss er helt gratis. De månedene vi ikke sparer penger tar vi ikke betalt, de månedene vi mot formodning bytter til en dyrere strømavtale betaler vi mellomlegget, og de månedene vi sparer penger for deg deler du og Slipper summen som spares.
Får jeg fortsatt strømstøtte hvis jeg bruker Slipper?
Absolutt. Støtten du mottar til strøm bestemmes av den gjennomsnittlige prisen for strøm i ditt prisområde. Derfor vil det fortsatt lønne seg å ha den beste mulige strømavtalen.
Støtten du mottar trekkes automatisk fra regningen du mottar. Du trenger dermed ikke å foreta deg noe som helst.
Hvordan de økte strømprisene påvirker den norske økonomien
Nå ligger strømprisen på et nivå som er 3-4 ganger høyere enn det som historisk har vært normalt. Denne prisøkningen har vidtrekkende konsekvenser for hele økonomien.
For det første rammer det lommeboken til folk flest. Høyere strømpriser betyr høyere strømregninger, noe som gir folk mindre å rutte med på andre områder.
For det andre får bedrifter også merke effekten av høyere strømpriser. Energi er en viktig og ofte stor utgift for mange bedrifter, og når kostnadene for energi går opp kan det påvirke bedriftens lønnsomhet. Noen bedrifter kan bli nødt til å kutte kostnader på andre områder som lønninger eller investeringer, mens andre kan velge å øke prisene på sine produkter og tjenester.
Dette leder oss til det tredje punktet: Høyere strømpriser fører til økte priser på varer og tjenester i samfunnet. Bedrifter kan se seg nødt til å øke prisene for å kompensere for høyere strømkostnader, og det fører til høyere levekostnader for oss forbrukere. Dette kan igjen føre til høyere inflasjon, som kan ha ytterligere konsekvenser for økonomien.
Alt i alt har den høye strømprisen en betydelig innvirkning på den norske økonomien både for privatpersoner og bedrifter. Det understreker viktigheten av å ha en stabil og pålitelig energiforsyning til en overkommelig pris.