Skip to main content

Verdens dyreste kaffe

Verdens dyreste kaffe

Dette er en historie om verdens dyreste kaffe. Hvor dyr kaffekoppen ble, og hvorfor dette har noe som helst med å spare penger på strøm å gjøre – skal jeg komme tilbake til.

Det hele startet i 2017 da jeg begynte å selge is fra en båt i Oslofjorden. Iskremsalget gikk så det suste og «Sommerkiosken» kom på trykk i Dagens Næringsliv. Så kom ideen om å utvide varesortimentet og begynne å selge kaffe. Det skulle vise seg å bli en veldig dyr idé.

Sommerkiosken

Det hele startet med at jeg ringte Coca Cola (som på ingen måte er syndebukk i denne historien). Jeg spurte om jeg kunne leie en kaffemaskin. Det kunne jeg selvfølgelig. Prisen var 103 kroner per måned.

«Det var ikke så dyrt» husker jeg at jeg tenkte.

Sommeren gikk, men kaffesalget tok aldri helt av – og jeg bestemte meg tidlig for å kvitte meg med kaffemaskinen. Men siden den var så rimelig å leie utsatte jeg det til etter sommeren – akkurat nå hadde jeg tross alt mer enn nok å gjøre med å selge iskrem.

Sommerkiosken

Sommeren (og kaffemaskinen) var på hell

Da sommeren var over begynte skolen igjen, og kaffemaskinen endte opp i et bøttekottet (midlertidig, selvfølgelig). Så kom vinteren, og på det tidspunktet må jeg innrømme at kaffemaskinen var helt glemt. Jeg fikk riktignok en faktura fra Coca Cola hvert kvartal, men denne gikk selvfølgelig på avtalegiro.

Neste sommer skulle jeg flytte, og kaffemaskinen ble ryddet frem fra et bøttekott – bare for å bli flyttet til et annet.

«Den må jeg snart få levert tilbake» husker jeg at jeg tenkte.

Men det ble med tanken. Noen årstider senere begynte jeg i en ny jobb og tok med meg kaffemaskinen i håp om at den faktisk kunne komme til nytte der. Det gjorde den ikke, men den fikk i alle fall ett nytt hjem (i bøttekottet på jobb).

Verdens dyreste kaffe er ikke spesielt billig

Da jeg sluttet i jobben ett år senere, ble kaffemaskinen stående igjen (ja, jeg glemte den). Det skulle ta nesten et halvt år før jeg fikk hentet kaffemaskinen hjem igjen. Der ble den stående å samle støv noen måneder før den ENDELIG ble returnert til sin rettmessige eier.

Jeg endte opp med å leie kaffemaskinen i totalt 3 år og 9 måneder. Før Coca Cola kom for å hente den lagde jeg meg én kopp kaffe – den første og eneste. Prisen? 4 635 kr.

Hva har denne historien med strøm å gjøre?

Så, hva i alle dager har dette med strøm å gjøre? Vel, på samme måte som det er dumt å betale for mye for en kaffemaskin du ikke bruker er det dumt å betale for mye for strøm. Og relativt små beløp kan over tid vokse seg ganske store.

I 2020 sparte en gjennomsnittlig Slipper kunde et beløp tilsvarende 113 kopper kaffe på Kaffebrenneriet. Og det er ikke så dumt. Så det jeg prøver å si er vel egentlig at hvis du liker kaffe, da bør du vurdere å prøve tjenesten Slipper. Og hvis du ikke liker kaffe, da bør du aldri leie en kaffemaskin.

Visste du at Norge ligger i verdenstoppen både når det gjelder forbruk av kaffe og strøm? Det er kun Finland som slår oss på kaffe, og kun Kuwait som slår oss på strøm.

(Kilde: Statistisk sentralbyrå, 2019)