Slik sparer du på strømmen i hjemmet
Strøm har blitt en stadig større utgiftspost for norske husholdninger, og mange er opptatt av hva de kan gjøre for å redusere sluttsummen på fakturaen fra strømselskapet. Noen tyr til ekstreme virkemidler, som å vaske tøy midt på natta når strømmen er som billigst eller stenge av varmen. Vi skal gi deg noen gode tips som både lar deg spare på strømmen i hjemmet og ha et normalt liv.
De to viktigste sparetipsene
Slik du antagelig har hørt mange ganger før, er det valg av strømleverandør som er den viktigste handlingen for lav strømregning. Det finnes et stort utvalg av både strømleverandører og strømavtaler, og ved å velge riktig her kan du spare store summer hvert år. Noe av det aller viktigste er kanskje å være klar over at du ikke har giftet deg med den nåværende strømavtalen din. Sett deg ned med jevne mellomrom og se om det har kommet en ny avtale på markedet, som er bedre enn din nåværende. Har det det, bør du bytte omgående. Det koster som regel ingenting, med mindre du har inngått en avtale med bindingstid.
Norske husholdninger bruker mest strøm på oppvarming. Velger du å sette i verk strømbesparende tiltak, som for eksempel solcellepanel, luft-til-vann-varmepumpe eller vannbåren varme, er det viktig å huske på å søke støtte fra ENOVA.
Du kan også sjekke med kommunen der du bor om de tilbyr tilskudd til ulike tiltak, som rentbrennende vedovn eller annet.
Smarte tiltak som ikke koster penger
Det er vel og bra med etterisolering, solcellepanel og varmepumper, men dette er ikke noe alle kan gjøre. Det som derimot er fullt mulig for de fleste av oss er å senke innetemperaturen med 1 til 2 grader. Dette vil kunne redusere kostnadene til oppvarming med opptil 10 %, og er dermed et virkningsfullt tiltak. De fleste av oss merker lite til en så lav senkning av temperaturen, men blir det kaldt bør du se om det ikke hjelper å kle på seg en ekstra genser før du bestemmer deg for å skru opp temperaturen.
Om natten kan man med fordel senke innetemperaturen med 5 grader. Her kan det være lurt å benytte seg av en timer, slik at prosessen med å heve og senke temperaturen går automatisk.
Har du en bolig med flere rom, bør du slå av varmen i de rommene du ikke bruker. Lufting er viktig for et godt inneklima, og dette gjør du best ved å lufte med alle vinduer på vidt gap i en kort periode.
Smartere bruk av varmt vann
Vi er bortskjemte når det gjelder bruk av varmt vann, og er vant med å dusje både lenge og vel eller fylle hele badekaret flere ganger i uken. Med høye strømpriser må vi tenke nytt, og første bud er derfor å ikke bruke fullt så lang tid i dusjen. Det kan også være en god idé å ikke dusje hver dag.
Et annet godt tips til alle med badekar er å la badevannet være til det har blitt helt kaldt. På den måten bruker du badevannet til å varme opp rommet.
Har du oppvaskmaskin, bør du bruke denne i stedet for å vaske opp for hånd. Den bruker nemlig mindre varmtvann enn hva du gjør. Skyll kopper og kar i kaldt vann før du fyller maskinen helt full. Undersøk også om du ikke kan bytte til sparedusj, slik at det ikke går med fullt så mye vann hver gang du tar deg en dusj.
Spare strøm på det elektriske
Å slå av lys i alle rom som ikke er i bruk er en god huskeregel, som vi i aller høyeste grad bør gjennomføre i dag. Du kan også vurdere om du trenger å slå på all belysningen i det rommet du befinner deg i. I tillegg bør du skifte til sparepærer dersom du ikke har gjort det allerede.
Det er en kjensgjerning at tørketrommelen trekker mye strøm, så tenk deg nøye om før du bruker den. Kanskje kan du henge opp tøy til tørk i stedet for?Slå av alle elektriske duppedingser som ikke er i bruk. Det gjelder vannkokeren, kaffetrakteren, den bærbare PC-en og til og med TV-en. Elektriske apparater som er plugget i strømuttaket hele tiden, bruker opp en del energi i løpet av et helt år. Vaskemaskinen bør også fylles opp helt før du setter den på.
Spare strøm på matlagingen
Det er mulig å spare strøm på alt, til og med på matlagingen. Et av tiltakene du kan gjøre er å tine opp frossen mat i kjøleskapet samt kjøle ned varm mat før du setter det i kjøleskapet eller i fryseren. Dette bidrar nemlig til jevn temperatur i både kjøleskap og fryser, noe som igjen medfører at du ikke bruker så mye strøm.
Andre tips for å spare strøm i hjemmet
Det finnes en rekke andre tips, som kan bidra til at strømregningen ikke blir større enn den må være. Har du trekkfulle vinduer, kan du sette på nye tetningslister. Det går også an å henge tykke gardiner foran vinduene, slik at kulden ikke kommer inn i rommet.