Skip to main content

Don’t look up (look back)

don't look up

NB: denne artikkelen fokuserer på strømprisene (og ikke filmen «Don’t look up») på Østlandet, Vestlandet og Sørlandet – som har vært gjennom en humpete reise den siste tiden. Det har ikke vært like spennende i Nord- og Midt-Norge, så dere får ha oss unnskyldt denne gangen.

Strøm har vært kjedelig lenge, men ikke den siste tiden. Slår du sammen alle som har blitt medlem i en eller annen Facebook gruppe som «har noe med strøm å gjøre» det siste året, har du plutselig en gjeng på størrelse med de største politiske partiene i Norge. Nye prisrekorder har til tider haglet inn nesten like raskt som Tarjei Boe treffer midt-i på siste stående. Vi har fått nye oppfinnelser som «dusjometer» og «vannkokometer», og de aller fleste fikk i januar den dyreste strømregningen de noensinne har fått.

Slipper skal ikke driste seg inn i den politiske debatten. Det har vi rett og slett ikke tid til (les: vi skjønner egentlig ingenting vi heller). Vi skal derfor hverken se opp, ned eller fremover – vi skal derimot ta en liten titt bakover.

Rekordbillig strøm i 2020

Det er lett å glemme at strømåret 2020 også var et rekordår – bare i motsatt retning. Altså den retningen som gjør at ingen møter opp foran Stortinget. Det var riktignok endel oppmerksomhet rundt de lave strømprisene, og i noen enkelttimer importerte Norge til og med gratis strøm via de noe omstridte utenlandskablene. Kort fortalt: gratis strøm er kult, og i 2020 var snittprisen på strøm ca. 12 øre/kWt.

Rekorddyr strøm i 2021

Å gå fra rekordbillig til rekorddyrt er selvfølgelig kjedelig. Og slik ble overgangen 2020 til 2021. I 2021 endte snittprisen på ca. 94 øre/kWt, eller 88 øre/kWt dersom du inkluderer strømstøtten fra staten i desember. Dette tilsvarer en økning på litt mer en 600%, sammenlignet med 2020.

34% dyrere strøm i 2021 (ikke mer?!)

Ser vi på gjennomsnittlig strømpris de siste ti årene, har den vært ca. 35 øre/kWt. Ser vi på gjennomsnittlig strømpris de siste to årene (og inkluderer begge rekordårene) er prisen ca. 50 øre/kWt. Dette er «kun» 34% høyere enn snittet de siste ti årene før jojo-perioden begynte.

Men det er klart at grafen ser litt mer spenstig ut dersom vi sammenligner 2021 med 2020, og det er kanskje årsaken til at mange har gjort nettopp dette. Åpenbart har saken «fikk fem ganger så dyr strømregning» større nyhetsverdi enn saken «fikk 34% høyere strømregning». Kort fortalt: 34% økning er ikke kult – det blir ikke noe «dusjometer» oppfinnelse av slikt.

En liten titt fremover – 2022

Hva strømprisen blir i 2022 er det ingen som vet helt sikkert. Tendensene det synes å være en viss enighet om er at det vil være større svingninger, men at snittprisen i løpet av et år vil «normalisere» seg, riktignok på et litt høyere nivå en vi har blitt vant til de siste tiårene. Det er altså heldigvis ingen meteoritt på vei mot oss helt enda, hverken bokstavelig talt eller i form av veldig langvarige rekorddyre priser.

Så langt i januar er strømprisen ca. 170 øre/kWt på Østlandet, Vestlandet og Sørlandet. Dersom dette blir resultatet for hele måneden vil strømstøtten fra staten utgjøre ca. 80 øre/kWt, noe som gir en «effektiv strømpris» for forbrukeren på ca. 90 øre/kWt. (Les mer om hvordan strømstøtten fra staten beregnes her: https://slipper.no/kompensasjonsordningen-2-0-enkelt-forklart-er-det-mulig/)

Helt uavhengig av både markedssituasjonen og den politiske diskusjonen finnes det et handlingsrom for å sikre deg en litt hyggeligere strømpris enn naboen – nesten på magisk vis, uten å gjøre noe. Det er nemlig mulig å redusere taksten på «dusjometeretet» ditt nesten umiddelbart. Og har du lest helt hit, er du forhåpentligvis allerede blant den litt eksklusive klubben som slipper å betale for mye.