Alle strømavtaler er billige, eller?
Utgangspunktet for denne artikkelen er Dagsnytt 18 sendingen den 06.10.2021 hvor Forbrukerrådet og Energi Norge (interesseorganisasjonen til strømselskapene) debatterte situasjonen i strømbransjen.
Alle strømavtaler er ikke billigst
Hva er det som faktisk gir billig strøm – Forbrukerrådet og Energi Norge klarer ikke å bli helt enige. Onsdag 6. oktober (2021) møttes partene i Dagsnytt 18 på NRK for å diskutere strømbransjen.
Vi har til gode å se en strømavtale som markedsføres som dyr. Tvert imot markedsføres nesten alle strømavtaler som rimelige, totalt uavhengig av hva den faktiske prisen på avtalen er. Problemet er at alle strømavtaler ikke kan være billigst. Da hadde det vært usedvanlig enkelt å være strømkunde i dag – og det er det ikke.
«Strøm er strøm»
Burde det være enklere å være strømkunde i Norge i 2021? Det mener i alle fall direktøren i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, som startet debatten med å poengterte at strømmarkedet «… burde egentlig vært et veldig enkelt marked for oss forbrukere å navigere i, i og med at strøm er strøm».
«Penger er penger?»
Energi Norge hevder på sin side at «strøm er strøm» er et billig poeng og viser blant annet til at vi tross alt har flere banker og at «penger er penger». Vi takker for tipset og noterer oss at det finnes flere bransjer enn strømbransjen hvor det tas ulikt betalt for relativt like tjenester. At «bank er bank» er imidlertid et merkelig argument for at «strøm ikke er strøm». Fordi strøm er faktisk strøm – enten så har du det eller så har du det ikke. På samme måte som humor.
Videre i debatten hevder Forbrukerrådet at vanlige forbrukere betaler altfor mye, mens Energi Norge hevder at vi har det laveste påslaget i Europa. Slik vi ser det er det ingenting i veien for at begge har rett. Vanlige forbrukere i Norge betaler altfor mye – og i Europa betaler de enda mer. Flaks at Energi Norge kun representerer de norske strømselskapene.
Hva er det som gir billig strøm – Forbrukerrådet og Energi Norge klarer ikke å bli helt enige
I et forsøk på komme tilbake til kjernen av debatten spør programleder midtveis;
«Vil ikke de fleste bare ha billigst mulig strøm»?
Her er begge parter enig. Takk og lov.
Hvor mye det er mulig å spare er det imidlertid knyttet mer uenighet rundt. Forbrukerrådet hevder at det finnes mange som betaler flere tusen kroner for mye for strøm hvert eneste år. Energi Norge kontrer med at de har til gode å se det regnestykket, og tviholder på at påslaget (les: inntekten) til strømselskapene stort sett er ganske lav.
Hvor enkelt det er å finne de billigste strømavtalene er det også knyttet endel uenighet rundt. Forbrukerrådet hevder at mange strømselskap «gjemmer» bort de rimeligste avtalene til fordel for dyrere avtaler. Energi Norge kontrer med at å ikke fremme de beste tilbudene sine helt åpenbart er en dårlig måte å drive butikk på. Eller…?
Tips til strømkunder
Til slutt spør programlederen det alle lurer på; «Hva er rådene til strømkundene?»
Forbrukerrådet anbefaler å bruke prissammenligninssiden sin strompris.no, og bytte til den øverste strømavtalen med minimum 12 måneders varighet. Et godt tips. Energi Norge har følgende oppfordring: er du ikke fornøyd? Bytt. Er du fornøyd? Bli der du er. Vi kan kun gå god for halve tipset.
At ingen nevnte Slipper som et godt tips kan vi leve med (fordi vi ikke kan forvente det fra dem enda). Men begge anbefaler altså å bytte strømleverandør ofte. Og da er det kanskje ikke så dumt med en tjeneste som gjør nettopp det.